• 研究室ニュース
  • 【アフリカ学会】第38回 KUASS 京都大学稲盛財団記念館 演題:Title: Devolution in Kenya: Implications for security  講演者:Prof. Kennedy Mkutu

2015.04.30
アフリカ学会経由でのお知らせです。
以下の要領で研究会が開催されます。講演者は『Guns and Governance in the Rift Valley: Pastoralist Conflict and Small Arms』の著者、Kennedy Mkutu氏とのことです。奮ってご参加ください。

日時:Apr. 30 (Thu), 2015, 15:00 – 17:00
場所:京都大学稲盛財団記念館3階小会議室II

講演者:Prof. Kennedy Mkutu

・Visiting Professor at ASAFAS, Kyoto University
・Professor at International Relations and Peace Studies, United States International University)

Abstract:

March 2013 marked the beginning of a new devolved governance system in Kenya, widely supported as an answer to the marginalization and underdevelopment of Kenya's peripheries. Not all functions are devolved, and national security remains largely in the hands of the central government. However, many issues relevant to security, such as trade development, urban planning, health and regulation of drugs and alcohol are now in the hands of local government, along with a budget allocation of 15% of the national budget. This study is based on fieldwork in 5 counties, including both rural and urban locations. It considers the impact of devolution on Kenya's security, taking a broad approach, considering not only security governance but also drivers of insecurity in counties. It highlights a wide range of issues, including changes in the balance of power amongst ethnic groups, public participation in security decision making, radicalization, insecurity in the transport sector, and youth unemployment. It concludes that devolution has the potential to mitigate drivers of insecurity through development and participation, but that the capacity to implement devolution is currently limited, and that devolution brings with it new political challenges and conflicts.

Co-organized by the Grant in Aid for Scientific Research (S) Project:
Comprehensive Area Studies on Coexistence and Conflict Resolution Realizing the African Potentials