• 研究室ニュース
  • 【アフリカ学会】京都大学アフリカ地域研究資料センターアフリカ研究セミナー(KUASS):"Valorization of origin based-products in Ethiopia: an option being considered for biodiversity conservation and local development"

2014.12.04
アフリカ学会経由でのお知らせです。

京都大学アフリカ地域研究資料センターでは、以下の講演会を開催いたします。
奮ってご参加ください。

第32回 KUASS(Kyoto University African Studies Seminar)

日時:2014年12月12日(金) 16:00~18:00

場所:京都大学稲盛財団記念館3階小会議室II
※ 駐車場はご利用いただけません。

演題:Valorization of origin based-products in Ethiopia: an option being considered for biodiversity conservation and local development

演者:Feleke Woldeyes Gamo 博士
(アルバミンチ大学、エチオピア)
(※講演は英語で行われます。日本語通訳はございません。)

要旨:
It is well recognized that conservation objectives cannot be achieved only through reserves that are often small, fragmented, isolated, poorly-protected and in most cases embedded within an agricultural landscape. As a result, the approach of conserving biodiversity while sustaining agricultural productivity, indigenous cultures, and rural livelihoods is increasingly being advocated. At the heart of this new approach is establishing an incentive system that aids in valorization of local products, associated biological resources and know-how. With the intention of examining the mechanisms already in place to valorize local resources and also the potential of the intended approach to serve the intended purpose, a study was made in Southwest Ethiopia. In the presentation, therefore, concepts on local products and their association to biological diversity, mechanisms and tools of valorization, and product promotion and protection tools will be addressed. Resources plants that were identified as suitable for promotion will be presented; their diversity-related role and trend of commercialization will be assessed. The presentation will conclude by summarizing the positive impacts of market-based incentives, the observed or speculated drawbacks and the likelihood of institutionalizing the market-based valorization scheme.

Co-organized by the Grant in Aid for Scientific Research (A) Project: Engaged Area Studies in the Arena of African Local-Knowledge Formation and Sharing: Seeking for the new images of community

********************
Yoshimasa Ito
Center for African Area Studies