• 研究室ニュース
  • 【文化人類学】12月5日/京都大学/外国人家事労働者とUAE家族の変容に関する公開セミナー

2013.11.27
文化人類学会経由でセミナーのお知らせです。

「JSPS外国人招へい研究者として来日中の、アラブ首長国連邦(UAE)ザーイド大学リマ・サバン氏による公開セミナーが開かれます。UAEを含む湾岸アラブ諸国では現在、家事や子育てを手伝う多数の外国人家事労働者が働いてことが知られています。本セミナーでは、この地域で家事や子育ての多くを「家族」以外の人が担うことによるUAE社会への影響、特に家族関係や若い世代のアイデンティティに与える影響についてお話いただきます。多くの方のご参加をお待ちしています」 (香川大学、細田尚美)

★ポスターPDF:

日時:12月5日(木) 16:30-18:00
場所:京都大学文学部新館5階L521 社会学共同研究室
タイトル:"Migrant Domestic Workers and the UAE Family: A Bonding Transformation
講師:Dr. Rima Sabban (Assistant Professor of Sociology, Zayed University, United Arab Emirates)
参加無料,事前予約は必要ありません。

<Abstract>
Families in the United Arab Emirates have endured more pressure due to globalization than their counterparts in any other part of the world. In no other country has the proportion of foreign nationals in the society become so much larger than the population of citizens and in such a short span of time. As a consequence, Emiratis are not even the largest national group in their own country and have a hard time sustaining their culture among a continuously growing number of foreigners. As expatriate communities from around the world have enveloped national households in both the public and private spheres, UAE families have become globalized from within in order to compete in an English-speaking, Westernized culture and capitalist economy. Although one could make comparisons with families in other Gulf States, the UAE's pioneering economic model and the speed of its social transformation since independence in 1971 have had an unprecedented impact on the UAE’s family structure and practices.This study analyzes the transformation the UAE family hasundergone in its structure, values and adaptive strategies. It uses data I collected from a survey of more than 200 UAE families of students at Zayed University.  The rapid economic success of the UAE has been driven by external economic forces using foreign expertise and outside models. Therefore, the UAE has no indigenous theoretical model to interpret the changes affecting Emirati families. In the absence of such a model, Emirati families have had to develop in a way that takes into account their traditional family structures while coping with the effects of globalization on them and the wider society and culture.

主催:京都大学アジア研究教育ユニット,共催:湾岸移民社会研究会