• 研究室ニュース
  • 【文化人類学会】チャールズ・ブリッグズ教授(カリフォルニア大学バークレー校)セミナー

2012.11.28

渡邊 日日(東京大学大学院総合文化研究科)氏からの案内です。関心がある方は詳細をチェックしてください。参加する際、特に事前連絡は必要ないとのことです。(k.k)

【開催日時】12月6日(木)18:10~20:10
(18時半を過ぎますと建物入り口が施錠されますのでご注意ください。)
【発表者】Charles L. Briggs, PhD, and Clara Mantini-Briggs, MD MPH
【タイトル】
"Vampire Bats and a "Monster Disease": Indigenous Leadership Joins Linguistic and Medicinal Anthropology Diagnosing an Epidemic"
【発表要旨】
    In July of 2008, University of California, Berkeley anthropologist Charles L. Briggs and Venezuelan public health physician Clara Mantini-Briggs were recruited by indigenous leaders to diagnose and document an epidemic of an unknown, 100% fatal disease in a Venezuelan rainforest. Charting encounters with a frightening disease, racial inequality, the international press, and the hostility of a pro-poor, pro-indigenous revolutionary state, the talk explores how anthropological modes of knowledge production intersected with vernacular healing, indigenous narrative and rhetorical forms, and epidemiology, in producing new ways of understanding the world and providing valuable perspectives on intractable problems.
【発表者紹介】
    Charles L. Briggs is the Alan Dundes Distinguished Professor in the Department of Anthropology of the University of California, Berkeley. His publications include Learning How to Ask, Voices of Modernity (with Richard Bauman), Stories in the Time of Cholera (with Clara Mantini-Briggs),  and Poéticas de vida en espacios de muerte. He is currently researching cultural models of mobility, circulation, and communication; narrative representations of violence; global health and indigenous knowledge practices; and, in Cuba, Venezuela, and the United States, how media representations shape the politics of health.
    Clara Mantini-Briggs, MD MPH was trained as a physician in Venezuela and received public health degrees from the Universidad Central de Venezuela and the Johns Hopkins University. After working with the Ministry of Health with indigenous populations in Amazonas and Delta Amacuro State, she served as National Director of the Dengue Fever Program. She is co-author of Stories in the Time of Cholera, which won the J. I. Staley and Bryce Wood Awards, and numerous articles. She teaches in the Department of Anthropology at the University of California, Berkeley.