【KAFS】一般公開:熊本人類学映画会 第3回 8/30(tue) 17:30- 「ジャン・ルーシュ作品 "Les Maîtres Fous" (狂気の主人公たち)」, The 3rd Session: "The Mad Masters" directed by Jean Rouch

第3回KAFS開催のお知らせです。無料・一般公開・事前予約なしです。
今回もたくさんの方と映画の時間を共有できることを楽しみにしています。
お気軽にご参加ください。

※English information is below.
KAFS は文学部文化人類学/慶田研究室とグローバル教育カレッジ/ジョシュア・リカード先生とのコラボ企画です。

KAFS セッション3
上映作品:"Les Maîtres Fous" (狂気の主人公たち/The Mad Masters, 28分, フランス語+英語字幕)
日時:8月30日(火) 17:30-
場所:熊本大学 グローバル教育カレッジ 1F

[作品概要]
 ジャン・ルーシュの作品は、最も影響力を持つ実験的民族誌映画のひとつである。ルーシュは西アフリカとフランスにおける文化や儀礼的実践だけではなく、植民地化された土地やそこで暮らす人々、人種主義、人と人との関係に触れる。シュールレアリズムの影響、そして撮影対象との間に育まれた再帰的友情によって、ルーシュ作品はドキュメンタリーの人類学を越えた、芸術的かつ論議を引き起こすエスノ・フィクション・スタイルを生み出した。
 『狂気の主人たち』 [『狂気の主人公たち』とも訳される ] は、ハウカというニジェールの憑依儀礼を記録した初期のエスノ・フィクションである。ルーシュは当時国を統治していたイギリス植民地行政官を現地の人々が模倣し、批判した [とも解釈される] 憑依儀礼を映画を通して観せる。 本作品はアフリカ・イギリス領で上映が禁止され、その後もヨーロッパ、アフリカ両地域で波紋を呼んでいる。

(J. Rickard 英語版 邦訳& [ ]内註:香室)

===========================
KAFS SESSION3
Film: "Les Maîtres Fous" (The Mad Masters, 28minutes, French with English subtitles)
2016.8.30(TUE) 17:30-
at COLLEGE OF CROSS-CULTURAL AND MULTIDISCIPLINARY STUDIES, Kumamoto University

The work of Jean Rouch is some of the most influential and experimental in ethnographic filmmaking. In both West Africa and France, Rouch touches on not only on culture and ritual practice but also subjects of colonialism, racism and human relations. Influenced by surrealism, and developing reflexive friendships with his subjects, his work goes beyond documentary anthropology ethnofiction.

Les maîtres fous This early ethnofiction documents the Hauka movement in Niger. Rouch uses the film to show a spirit possession ritual in which the participants mimic and criticize the British colonial authorities ruling the country at that time. The film has been controversial among both Europeans and Africans and was first banned in British territories in Africa.

(by Joshua Rickard)

======================
第3回 KAFSフライヤー(日本語ver., English ver.)
PDFはこちらからダウンロードできます。KAFS3_JP_web.pdf / KAFS3_EN_web.pdf
KAFS3_JP_web_2.jpg   KAFS3_EN_web_2.jpg

★KAFS 過去の記事リンク

第2回 セッション報告